MADMIE | PHOTOGRAPHER, FILMMAKER
COLORING SINCE 2010
round minus
round plus

Short Film - The Criminal





Orang yang berhasad dengki hakikatnya melawan takdir dan keputusan Allah s.w.t. Dia secara tidak langsung telah mempertikaikan kebijaksanaan, keadilan dan kasih sayang Allah dalam menitipkan nikmat kepada hamba-Nya. Seolah-olah dia merasakan lebih bijak dan lebih adil dalam memberi serta menentukan nikmat kepada manusia.
Sikap ini sangat dimurkai Allah dan berdosa kerana membenci takdir Allah samalah seperti membenci-Nya. Dalam hadis qudsi, Allah berfirman yang bermaksud: "Sesiapa yang tidak reda terhadap takdir yang telah berlaku dan tidak sabar terhadap cubaan daripada-Ku, maka carilah Tuhan selain aku." (Riwayat Tabrani).
Tegasnya, hasad akan merosakkan aqidah seseorang. Ini sangat berbahaya.

Nikon D7000
Nikon D5100
Canon 60D
Nikkor 105mm ƒ/2.8G Micro
Nikkor 18-105mm ƒ/3.5-5.6G
Nikkor 50mm ƒ/1.4D
Nikkor 35mm ƒ/1.8G
Samyang 8mm f/3.5 Fisheye
Glidecam HD-2000 Stabilizer
DreamMov Slider
Rode VideoMic
Adobe Premiere Pro
Adobe After Effects
Natural Light
Creativity



The Criminal Official Stills















































15 comments:

  1. waaa.....xdpt tgk lg video nyerrr...
    balik umah t br leh tgk....
    tp tgk gambar2 ni mesti citer cam best....hehehehehe.....
    Tahniah madmie....
    :'D

    then klw xkeberatan, sy nak tanya...software wat video guna apa ek???
    Guna DreamMov Slider ngan Rode VideoMic kew???
    yg tulis kat ats tu...
    Thanks....
    :'D

    ReplyDelete
  2. syukran :)

    ana guna adobe premiere pro & after effects utk edit short film ni.

    ha'ah..ana guna slider tu utk camera movement dan rode videomic tu utk audio :)

    ReplyDelete
  3. salam. mashaAllah, keep it up :)

    nak tanya, soundtrack semua tu lagu apa ya?

    ReplyDelete
  4. ok2....thanks for that answer.....
    Semoga Lebih Berjaya Hendaknyerr....
    Tahniah.....
    :'D

    ReplyDelete
  5. Terbaik, harap dapat hasil kan full movie yg bermesej camni.My promise will go to cinema to watch your work.

    ReplyDelete
  6. Salam . Tahniah Madmie . Video ni memang sgt menyentuh hati . Good job . Keep it up ! (: Btw, memang guna semua kamera untuk different shot ke ?

    ReplyDelete
  7. Lebih senang dapat message through this filem...
    Tanggungjawab kita utk berdakwah

    ReplyDelete
  8. Sangat menarik filem ini. Kualiti gambar, bunyi pun sangat best. Sumpah OSEM

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum..very inspiring me
    expecially TOMATO! ana mohon share di blog ;)
    www.najmeeqamar.blogspot.com
    www.lensdakwah.blogspot.com

    jemput berkunjung sahabat..

    ReplyDelete
  10. Congratulation.... you really make me cry...

    Jangan hianati sebuah persahabatan.

    Minta izin share diblog saya ")

    ReplyDelete
  11. Silakan :)

    terima kasih semua kerana sudi berkunjung ^^

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum,

    penceramah di kursus yang saya hadiri ada menggunakan video ini sebagai selingan. Sangat berkesan.

    Thumbs up! & terima kasih

    ReplyDelete